KORIN OHJE

 

TARVIKKEET: paperipäällysteistä rautalankaa (tai jäykkää paperinarua tai ohutta liotettua rottinkia tai taipuisia oksia), luonnonniineä (tai sopivaa lankaa, narua tai kuitua), sivuleikkurit, isosilmäinen neula (kanavaneula käy hyvin), tarvittaessa liimaa

 

  1. Tee korin runko.

 

  1. Sido rungon risteykset kiinni.

 

  1. Lisää koriin loimia.

 

  1. Puno kori risteyksistä keskelle.

Kuva 1. Materiaaleja

 

 Kuva 2. Korin runko. Leikkaa tukevammasta materiaalista tarkoitukseesi sopiva pätkä ja muotoile siitä ristikkäiset kehät. Taita rautalangan päät toisessa risteyksessä leikkaavan kehän ympäri hiukan, jotta kehä pysyy muodossaan. Ei haittaa, vaikka risteyksestä tuleekin näin vähän paksu.

 Kuva 3. Puno risteykset kiinni ohuemmalla materiaalilla. Revi luonnonniini pariin osaan, ohuemmaksi soiroksi, jotta korista tulee sirompi. Ota kiinni niinen päästä ja yhdestä risteyksen haarasta. Kieputa niini seuraavan haaran ympäri ja sitten seuraavan, joko myötä- tai vastapäivään aina samoin päin, eli yli ja alakautta ympäri kohti seuraavaa haaraa. Jatka näin, kunnes risteyksen ympärille muodostuu koristeellinen salmiakki-silmäkuvio.

 

  Kuva 4. Leikkaa tukevammasta materiaalista lisää loimia. Leikkaa rautalangasta vähän reilu kaksinkertainen pituus (isompaan koriin tarvitset useampia loimia, eli kolmin- tai nelinkertainen pituus) ja taita rautalangan päät toistensa ympäri lomittain. Toista sama korin toiselle laidalle.

 

 

 Kuvat 5 ja 6. Puno lisäloimet kiinni koriin siten, että kulmakohta tulee silmäkoristeen alle.

 

Kuvat 7. Kiinnitä lisäloimet myös korin toiselta laidalta samalla tavalla ja jatka punomista keskikohtaa kohti. Tarkista aina välillä, että korin muoto pysyy mieleisenä.

 

Kuva 8. Kun kuteena käyttämäsi pätkä loppuu, liitä uusi pätkä punomalla kuteita hetken kaksinkertaisena. Varsinkin loppuvaiheessa neula on hyvä apu punomisessa. On makuasia, punooko neulan kanssa alusta asti vaiko vasta loppuvaiheessa, jossa käsin punominen käy hankalaksi.

 Kuva 9. Valmis kori. Halutessasi voit kieputtaa niintä myös kahvan ympärille kiinnittäen päät solmimalla tai liiman avulla tai molemmilla.

 

Variaatioita:

 

Korin voi myös punoa ”täydemmäksi” käyttäen kolmeen väliin lisäloimia, jolloin kahva tehdään myöhemmin, valmiiseen koriin laitoihin kiinnittämällä silmäkoristeiden väliin.

 

Erivärisiä niiniä käyttämällä korista tulee raidallinen tai kahdella erivärisellä punomalla ”meleerattu”. Myös silmäsolmut ja kude voivat olla eriväriset.

 

Alkukehyksen renkaiden koko- ja muotosuhdetta vaihtamalla saadaan erilaisia koreja, laakeita tai syviä, pyöreitä tai pitkulaisia, isoja tai pieniä.

 

 

Ohjeen tekijä: Hanna Meronen

Idea löytyi kirjaston 1:1 korinpunontakirjoista

Pahoittelen, kun osa kuvista on epätarkkoja...